Byggeritræf i Funnhall
Læserindlæg af Birthe Harritz (S), medlem af Viborg Byråd, medlem af teknisk udvalg
Selv om jeg forhåbentlig aldrig bliver for gammel til at lege og konkurrere, så var det hverken for at køre om kap i gokart eller for at stå på segway, at jeg tilbragte fredag formiddagen i Funnhall Event- og Konferencecenter i Viborg.
Det der førte mig dertil, var Viborg Erhvervsråds Byggeritræf, hvor en lang række mennesker med interesse for byggerier var til stede. Der var en bred vifte af repræsentanter lige fra tømrere og murere og arkitekter til bygherrer, boligselskaber, uddannelsesinstitutioner og repræsentanter fra jobcenter og kommunes tekniske forvaltning og andre.
Der var et alsidigt program med mange oplæg fra forskellige interessenter på området. Alt i alt gav mødet mig et godt billede af, at der er rigtig godt gang i byggeriet i Viborg Kommune, og at der er indtænkt grønne og bæredygtige løsninger både hvad angår materialer og vandafledning.
Kirsten Holmgaard, direktør på Mercantec, opfordrede håndværkerne til at tage flere lærlinge, herunder de lærlinge, som skolen har givet praktikpladsgaranti.
Chef for byggeri og miljø Niels Eriksen fra Viborg Kommune fortalte, at der arbejdes hårdt på at byggesagsbehandlingstiden bliver kortere. Der er kommet ny lovgivning på området, den har medført, at det har taget længere tid at udarbejde en byggetilladelse, men en intensiveret indsats i byggesagsafdelingen har nu forkortet ventetiden for bygherrerne, som nu kan se frem til, at deres sager får en hurtigere sagsbehandling, vel og mærke, hvis de ansøgninger de sender til kommunen, er korrekt udfyldt.
De to store boligselskaber var naturligvis også repræsenteret på mødet, idet de står for en stor andel af både nyopførsler og renoveringsopgaver i kommunen.
Direktør Hans Erik Lund fra Boligselskabet Sct. Jørgen præsenterede deres omfattende byggeaktiviteter fordelt ud over hele kommunen.
En del af mødets indhold var også, at de forskellige firmaer skulle fortælle om deres tiltag i forhold til de 17 verdensmål, og den gennemgang kunne glæde enhver klimatosse.
Ved ankomsten blev vi bedt om at tage en snak med dem, som vi sad sammen med. Vi skulle fortælle hvilket firma vi repræsenterede, og hvorvidt vi havde gang i nogle grønne tiltag. Jeg blev begejstret over at høre, at alle ved mit bord var i fuld gang. Som kommune og stor arbejdsplads kan vi gøre meget, men kommunen kan slet ikke løfte opgaven med at nå klimamålene alene.
Jeg sad blandt andet sammen med en bankmand fra Spar Nord, og jeg havde ikke regnet med, at han havde noget at byde ind med, men det havde han, banken køber CO2 kvoter, en repræsentant fra Garant fortalte, at de arbejder meget på at få bæredygtige materialer til gulve, han fremhævede et blødt gulvtæppe lavet af gamle fiskegarn. Uddannelseschef Kurt Thomsen fra Mercantec fortalte, at de unge er meget motiverede for at sortere affald og for at tænke grønt. Der var også en repræsentant fra Viborg Fjernvarme som fortalte, at der forhåbentlig er varmepumper på vej.
Et af de sidste oplæg var af Rikke Lildholdt fra Saint-Gobain, som er et af verdens førende leverandører til byggerier og anlæg, hun fortalte, at de går fuldt og helt ind for bæredygtige løsninger og at de ud over at se på et økonomisk regnskab også fører et grønt regnskab, som de vægter lige så højt som det økonomiske.
Mikkel Åris, der er direktør i Quattro Arkitekter, præsenterede deres nuværende og kommende projekter. Der var sat tidspunkt og prisleje på de forskellige byggeopgaver, og Mikkel Åris sendte direkte invitationer til de håndværkere, der var til stede, om at byde ind på opgaverne.
Der var rigtig mange, der havde valgt at tilbringe en fredag formiddag på at tale og høre om byggeri og på at netværke, hvilket der var der også rig lejlighed til – og god mening i – at gøre.
Kommentarer