Brøndal om Trump på Viborg Folkeuniversitet
I 2016 oplevede USA et politisk jordskælv. Nationen valgte den farverige og kontroversielle byggematador og realitystjerne Donald J. Trump til præsident. Hvad var det, der skete? Og hvordan går det så egentlig i dag?
Hvordan kunne Trump først vinde det repulikanske partis nominering og siden slå den demokratiske forhåndsfavorit, Hillary Clinton? Hvad var det for nogle grupper i det amerikanske samfund, Trump appellerede til? Hvilke kræfter muliggjorde Trumps valgsejr? Spillede russerne her en rolle? Og hvilke løfter afgav Trump?
Efter sin valgsejr vedblev Trump med i et hæsblæsende tempo at sætte dagsordenen både i politik og massemedier. Nu er der gået 14 måneder, siden han blev indsat, og professor Jørn Brøndal vil den 24. marts give sit bud på udviklingen.
Viborg Folkeuniversitet har inviteret professor Jørn Brøndal til en temadag om Donald Trumps nu 14 måneder som præsident for USA. Det sker lørdag den 24. marts 2018 klokken 10-15 på Regionshuset, Skottenborg 26. Prisen for deltagelse er 175 kroner.
Livslang fascination
Jørn Brøndal (f. 1961) er professor i amerikansk historie ved Center for Amerikanske Studier, Syddansk Universitet. Brøndal er kendt som kommentator på radio og tv, bl.a. som fast deltager i DR2-programmet ”Jersild om Trump”.
I 2016 udgav han den anmelderroste og prisnominerede bog ”Det sorte USA – fra uafhængighedserklæringen til Barack Obama”, og senest har han bidraget til bøger om dilemmaet mellem de amerikanske lighedsrettigheder og afroamerikanernes forhold og John F. Kennedy og kampen for borgerrettigheder.
I 2005 vandt han prisen Wisconsin Historical Society Book Award of Merit for sin bog “Ethnic Leadership and Midwestern Politics”. Mellem 2011 og 2013 var Brøndal præsident for Nordic Association for American Studies.
Brøndals glødende interesse for USA blev vakt, da han som historiestuderende tog et bifag i amerikanske samfundsforhold på Københavns Universitet. Interessen voksede til livslang fascination, da han i to omgange drog på udveksling til Madison, Wisconsin.
– Det var enormt inspirerende at leve i et land, der er så forskelligt fra Danmark. Amerikanerne er kendetegnet ved stor åbenhed overfor andre og er enormt stolte af deres nation, der er bygget på nogle klare ideer om frihed, lighed og ret til at stræbe efter lykken. Samtidig er det så spraglet et samfund med alle mulige etniske grupper, som det trods alt er lykkedes at holde i nogenlunde fredelig sameksistens, forklarer professor Jørn Brøndal.
Kommentarer