Borgere bekymrede for nye planer om vindmøller ved Vinge
Torsdag i sidste uge besluttede klima- og miljøudvalget i Viborg Kommune at igangsætte den første offentlighedsfase for planerne om ni store vindmøller ved Vinge. Bekymrede borgere mener det vil ødelægge værdifuldt fugleliv, og de har derfor sendt et åbent brev til samtlige politikere i Viborg Byråd.
Sidste år skrinlagde politikerne i det daværende klima- og miljøudvalg igangværende planer om i alt fire vindmølleprojekter i kommunen – heraf otte kæmpevindmøller syd for Tjele Langsø.
Man forsøgte i stedet at få forsvarets tilladelse til at opføre vindmøller på øvelsesterrænet ved Finderup, men det blev afvist.
Ved byrådsmødet i juni blev det derfor besluttet at genoptage vindmølleprojektet i Vinge samt et andet ved Tolstrup i den sydvestlige del af kommunen.
I sidste uge besluttede et flertal i klima- og miljøudvalget at sende de to vindmølleprojekter ud i fordebat.
Projektet ved Vinge omfatter ni vindmøller med en totalhøjde på 149,9 meter fra fundamentet til øverste lodretstående vingespids.
Møllerne ønskes placeret i en lige linje i øst-vest gående retning i et område mellem Vinge, Kvorning og Tjele ved Gammelby Plantage. Området ligger i umiddelbar nærhed af en del af fuglebeskyttelsesområdet ved Tjele Langsø, og netop den faktor hæfter en gruppe af lokale modstandere af vindmølleprojektet sig ved.
Artikel fortsætter under billedet….
Fredede fuglearter truet
’Aktivgruppen’, som de kalder sig, har i åbent brev til samtlige byrådsmedlemmer påpeget en række problemstillinger med placering af kæmpemøller i netop dette område.
Flere fredede fuglearter, heriblandt den udrydningstruede tajga-sædgås, har deres morgen- og aftentræk direkte henover det område, hvor møllerne ønskes placeret. Tillige med andre gæs og svaner flyver tajga-sædgåsen hver morgen til Nørreådalen for at fouragere og vender tilbage samme vej om aftenen til Tjele Langsø, hvor de overnatter.
”Såvel morgen- som aftentrækket mellem Nørreådalen og søen går direkte igennem det område, hvor der nu påtænkes opstillet 10 (nu ændret til 9, red.) kæmpevindmøller. Det skal her understreges, at gæssene for det meste passerer området i lav højde, ofte lavere end 150 meter. Trækket foregår i reglen ved svagt lys, hvor gæssene har ekstra svært ved at lokalisere de gigantiske møllevinger, der bevæger sig med hastigheder op mod 200 kilometer i timen. Det er et regulært skrækscenarie – med stribevis af uhyggelige, mekaniske gåsemassakrer – hvis der nu skal rejses en lang række kæmpevindmøller lige på tværs af dette område, der talrige gange hver eneste vinter passeres af store flokke af tajgasædgås – en fugleart, som Danmark både lokalt, nationalt og internationalt har forpligtet sig til at gøre en særlig indsats for at beskytte!”, skriver Aktivgruppen blandt andet i brevet til politikerne.
Opbakning fra ornitologer i Danmark og Sverige
Gruppen får opbakning fra Dansk Ornitologisk Forening og dennes søsterforening i Sverige, som allerede tilbage i 2016 indsendte protester mod vindmøllerne ved Tjele Langsø med henvisning til de de fredede og truede fuglearter i området.
I forbindelse med fordebatten skal der laves en miljøkonsekvens-rapport.
Klima- og miljøudvalget inviterer til et borgermøde om vindmølleprojektet i Vinge torsdag den 27. september klokken 17.
Kommentarer