Bevar den lokale folkevalgte kontrol med vores skattekroner
Debatindlæg af Karin Gaardsted (S), medlem af Sundheds- og Ældre Udvalget i Folketinget og Ole Jepsen (S), Regionsrådsmedlem Region Midt
Nu har regeringen – godt bakket op af Dansk Folkeparti – endelig fået offentliggjort deres forslag, til det, de kalder en Sundhedsreform.
Vi vil hellere kalde det en reform, der har til hensigt endnu engang at begrænse danskernes mulighed for at have en folkevalgt kontrol med vores sundhedsvæsen.
Løkke har gjort det før i 2005, nu gør han det igen: centraliserer beslutningerne.
Det centrale i Sundhedsreformen er, at hvor vi som danskere nu har et folkevalgt Regionsråd, der tilrettelægger indsatsen i Regionen, og som efterfølgende står til regnskab for deres beslutninger hvert 4. år – får vi i fremtiden en række råd og bestyrelser, som alle er besat af personer, der er udpeget fra København. Personer, som vi som borgere ikke kan stille til regnskab for deres handlinger.
Indsatsen bliver tilrettelagt ud fra denne model: Øverst er der staten som tildeler pengene – så kommer en ny bestyrelse ”Sundhed Danmark”, som skal tilrettelægge og sikre en ensartet indsats over hele landet – som det tredje led kommer der 5 sygehusforvaltninger, som skal følge op på indsatsen på de enkelte sygehuse i de tidligere regioner – til sidst oprettes der 21 sygehusfællesskaber, som skal sikre samarbejdet mellem sygehuset og de tilknyttede kommuner.
Fælles for disse bestyrelser, råd mv. er, at der ikke foregår valg men kun udpegninger.
I Region Midt har der med god grund gennem årene været megen debat om budgetter, sygehuse og specialernes fordeling – men man har som borger altid vidst, hvor man kunne henvende sig og aflevere sin kritik eller ros.
Efter Sundhedsreformen er der ingen folkevalgte at stille til regnskab, kun embedsmænd.
Det bliver som at slå i en dyne, og vi kan her fra det Midt- og vestjyske kaste en hvid pind efter indflydelse.
Sundhedsreformforslaget indeholder også en lang række ændringer, som overfører en halv million ambulante behandlinger til kommunerne, som også skal garantere, at de kan forhindre 40.000 årlige indlæggelser. Hvis man tror, at det er noget, man lige gør, så tager man fejl. Det kræver massive investeringer i offentlige sundhedshuse. Vores eget sundhedshus i Viborg vil slet ikke kunne rumme de mange behandlinger, genoptræninger og akutpladser til ældre patienter, Viborg Kommune skal overtage. Og hvor skal pengene komme fra? Har vi gode erfaringer med, at pengene følger med, når opgaver glider ”nedad” i systemet? Nej, tværtimod.
Der er en række gode tiltage med flere læger og sygeplejersker, bedre arbejdsmiljø, bedre forhold for førstegangsfødende og sammenhæng i sygdomsforløbet. Det er alt sammen godt – men det har vi allerede fra Socialdemokratiet foreslået i det sundhedsudspil, S kom med i efteråret 2018.
Det eneste gode lige nu er, at markante Venstrefolk – Søren Gade og Carsten Kissmeyer her fra vort område – går højlydt imod deres egen regering.
Vi håber, at Lars Løkke tager et valg på dette udspil, for vi tror ikke på, at vi får bedre sundhed ved at fjerne demokrati. Vælgerne i hele det Midt- og vestjyske område må forstå, at det er nu, der skal stemmes med fødderne, så vi ikke mister demokratisk indflydelse. Er den først væk, kommer den aldrig igen.
Kommentarer