Ændret gebyr ved manglende ejendomsskattebetaling

Flytningen af opgaven med inddrivelse af kommunale ejendomsskatter fra SKAT til kommunerne følger blandt andet af den aftale, som regeringen og KL indgik i april 2016 for at styrke inddrivelsen af kommunale restancer.
Det fremgår af loven, at kommunerne overtager inddrivelsen af de krav, der er i kommunen pr. 2. februar 2017, mens SKAT skal færdigbehandle alle restancer sendt til SKAT inden 2. februar 2017.
Borgerservice har i 2017 har haft stort fokus på opkrævningen af ejendomsskatter. De borgere eller virksomheder, der ikke betaler rettidigt, påføres et rykkergebyr på 250 kroner. Herefter sendes varslingsskrivelser ud. I varslingen oplyses det, at hvis det forfaldne beløb ikke betales, vil der blive foretaget udlæg i ejendommen. Herefter vil sagen blive sendt til advokat, som anmoder fogedretten om tvangsauktion over ejendommen.
Der er indgået aftale med kommunens sædvanlige advokat omkring håndtering af hele tvangsauktionsprocessen. Der er i 2017 udsendt 286 underretninger om udlægsforretninger. Af disse er 217 sager sendt til advokat.
For at sikre en effektiv inddrivelse af ejendomsskatterne har Folketinget den 19. december 2017 vedtaget ændring af lov om gebyrer og morarenter vedrørende visse ydelser. Lovændringen vedrører restancer, som opkræves af regioner og kommuner og inddrives af restanceinddrivelsesmyndigheden, og skattekontrollen (gebyr for underretninger om udlægsforretninger).
Loven giver en kommune mulighed for at effektivisere inddrivelsen af ejendomsskat yderligere ved at indføre et gebyr på op til 450 kroner for underretninger om udlægsforretninger.
Viborg Kommune har gennem flere år oplevet, at nogle borgere og virksomheder bevidst har ventet med at betale ejendomsskatten, da udgifterne til rykkergebyr og renter var en fordelagtig måde at udskyde betalingen på.
Med indførelsen af gebyr for underretninger om udlægsforretninger vil det blive dyrere for borgere og virksomheder at udsætte betalingen af ejendomsskat. Derved kan det formodentlig i højere grad undgås, at borgere og virksomheder bruger Viborg Kommune som en slags kassekredit.
Kommentarer