Tjele

ÆldreSagen i Tjele er bekymrede for de ensomme ældre

Mange ældre og ensomme tager ikke imod tilbud om kontakt fra lokale frivillige fra Ældresagen, der gerne vil hjælpe med alt fra samtale og samvær til praktisk hjælp med for eksempel transport til vaccinationscentret i Viborg. Modolfoto: Pixabay/Sabine Van Erp

Corona-nedlukningerne er et problem for ældre og ensomme, som sidder eget hjem uden kontakt til andre end de sosu-assistenter, der hyppigt kommer omkring for at sørge for de basale behov. Det mener Ældresagen i Tjele, der trods initiativer fra hovedorganisationen finder det svært at nå de borgere, der har behov for ekstra hjælp i en coronatid.

Ligesom så mange andre foreninger har ÆldreSagens Tjeleafdeling aflyst alle planlagte arrangementer for vinteren og foråret 2021.

Det sker i forlængelse af de skærpede forsamlingsrestriktioner og det øgede smittetryk af corona-virus i samfundet generelt.

– Det betyder jo, at alle de aktiviteter, vi havde planlagt, og som er med til at skabe indhold og fællesskab for mange af de ældre, der for manges vedkommende bor alene, ikke bliver til noget, og det er trist, da det for mange af dem er deres eneste tilgang til et socialt liv og samvær med andre, siger Erling Eriksen, som er formand for Ældresagens lokalafdeling i Tjele.

Nedlukningen af alle aktiviteter betyder også, at det kan være svært at få kontakt med de ensomme ældre i forhold til vaccinationen mod Covid-19, som lige nu er i fuld gang.

Telefontjeneste uden effekt

I Ældresagen etablerede man i foråret ‘telefonstjernen’, som er et netværk af telefonvenner, ensomme ældre kan henvende sig til, hvis man har brug for hjælp til praktiske ting eller bare nogle at tale med. Den ordning er blevet højaktuel lige nu, hvor man oplever problemer med at få kontakt til ældre borgere, der har fået en tid til vaccination, men som ikke melder sig eller dukker op.

– I vores lokalafdeling har vi frivillige, der gerne vil være telefonvenner. Men vores udfordring er, at vi ikke ved, hvem der er i den anden ende, fortæller Erling Eriksen.

– Vores oplevelse er, at de mennesker, som vi gerne vil række hånden ud til, slet ikke magter – eller ikke har lyst til – at henvende sig. Og så er det svært at hjælpe, siger han.

Erling Eriksen peger på, at kommunens social- og sundhedsassistenter, som kommer ud til de ældre, måske kunne være en løsning.

– De har jo ofte daglig kontakt til de borgere, der bor for sig selv, som måske trænger til nogle at snakke med og i den aktuelle corona-situation har udfordringer med indkaldelsen til vaccine eller måske bare har svært ved at bede om den ekstra hjælp, de har behov for til netop dette, siger han.

Han håber derfor på, at man kan få en løsning med kommunen, så man kan få kontakt til de ensomme ældre, der sidder ude i egne hjem.

Lige nu opfordrer han alle ældre borgere på Tjele-egnen, der sidder alene og har behov for oplysning og støtte til at kontakte ham. Så vil han selv eller en af de andre frivillige fra Ældresagen i Tjele sørge for, at der bliver taget hånd om den enkelte.

Erling Eriksen kan kontaktes på telefon 26 17 10 05.

Fra sundhedsmyndighederne har man også været ude at påpege problemet med at få fat i en gruppe af ensomme, ældre borgere, og herfra opfordrer man pårørende, naboer og venner med flere til at holde øje og tage kontakt, hvis man kender nogle, der sidder alene og måske ikke får læst sin e-boks eller får åbnet postkassen.

Kommentarer