180.000 kroner til forskning i gamle æblesorter
Blomstergårdens Videncenter (BLG Viden ApS) har fået et tilsagn på 180.000 kroner til videreudvikling af arbejdet med gamle æblesorter.
Blomstergårdens Videncenter blev stiftet i foråret 2016 med det formål at afprøve frugt og bær til brug i private haver og samtidig formidle viden og information til haveejere og mindre producenter af frugt og bær.
– Der kan ikke altid sættes lighedstegn mellem afprøvninger til kommerciel brug af frugttræer og bærbuske og deres anvendelse til haver. Når træerne dyrkes kommercielt bliver der investeret i meget udstyr til vand, næring, beskæring og opbinding. I en have bliver træerne plantet og så forventes det, at det vælter frem med store og flotte frugter og bær. Ofte er forholdene i haven ikke de optimale, og vi ser mange tilfælde af mislykkede plantninger, fortæller Villy Mougaard, fra Blomstergården.
Vurdering på frugtfestival og æbledag
Bevaringsudvalget for Plantegenetiske ressourcer under Miljø- og Fødevareministeriet, Naturerhvervsstyrelsen har nu bevilget 180.000 kroner til udvikling og produktion af most og andet fra de gamle æblesorter i rene sorter og i blanding med anden frugt. De forskellige slags most skal smagsvurderes af et bredt publikum til frugtfestival på Blomstergården ved Viborg i september 2017 og til æbledag på Gl. Estrup.
Nye æbler markedsføres massivt
Projektet skal sætte fokus på de gamle sorters sundhed, smag og anvendelse. Det bliver nemlig et stadig mere overset område, fortæller Margit Mougaard, kemiingeniør, HDO og gartner. Hun skal stå for det nye projekt.
– Mange sorter er udgået af sortimentet, fordi plantesælgerne ofte får reklametilskud til markedsføring af de nye sorter, som kun sjældent er afprøvet i en direkte sammenligning med de gamle sorter. Det er derfor alene reklamens magt og indkøbernes filosofi om, at kunderne hele tiden vil have nyt, der afgør hvordan sortimentet skal se ud, fortæller hun.
Blomstergårdens Pomet har udplantet hen ved 800 forskellige frugttræer og bærbuske – hovedparten er bevaringsværdige gamle sorter. Alle træer dyrkes uden brug af insekt- og svampemidler.
Kommentarer