Markedet for brugte mobiltelefoner eksploderer: Sådan gør du en sikker handel

Brugthandel hos en virksomhed sikrer forbrugeren efter købeloven med seks måneders garanti og efterfølgende 18 måneders reklamationsret.

Apple sidder tungt på tronen, når det kommer til danske smartphones. Men med en stor markedsandel følger også et stort brugtmarked. Secondhand it-kæden Greenmind guider til det sikre køb af brugte iPhones.

Smartphonen er blevet allemandseje, hvor ni ud af ti danske familier har en. Men det er ikke hvilken som helst smartphone, som danskerne taler i, skriver på eller leger med. Ifølge statistikbanken Statcounter sidder Apples iPhone på over halvdelen af det danske marked med en markedsandel på 60 procent mod Androidtelefonernes 40 procent.

– Forbrugere er vanedyr, og det er svært at vende iPhonen ryggen, når du først er indlemmet i folden. Forbrugere er samtidig meget bevidste om deres egentlige behov, hvilke funktioner der reelt er brug for, og hvilken pris de er villige til at betale, fortæller Brian Funch, partner i secondhand it-kæden Greenmind og tilføjer:

– Denne nye bevidsthed om smartphones’ pris og funktion har sparket døren ind til et eksplosivt brugthandelsmarked, hvor forbrugernes behov er i højsædet, og det er både en bonus for miljøet og pengepungen. Brugtmarkedet er i rivende udvikling, og i dag er vi efterhånden mange, der forhandler brugte telefoner med garanti og trygheden sikret.

Greenmind er en af Danmarks største kæder inden for salg og reparation af secondhand it, hvor de med flere end 200 telefoner gennem værkstedet dagligt har både gode og dårlige telefoner helt inde under neglene. Virksomheden sælger 1000 brugte telefoner månedligt fra deres fysiske og online butikker, og det er den erfaring fra brugthandel, de nu giver videre.

Fem tips til iPhonens gode brugthandel

Skal du ud og købe en ny brugt iPhone, så guider vi her med en fempunkts tjekliste til den gode brugthandel.

Brugt og trygt. Mange forbrugere ender med at købe spritnye iPhones, fordi de fejlagtigt tror, at det er det mest sikre og trygge. I dag er brugtmarkedet for telefoner lige så trygt som en ny handel, da både garantier, opdateringer og sikkerheden følger med, hvis du køber din nye, brugte telefon ved en forhandler.

Undersøg sælgeren grundigt. Det er altid en god ide at tjekke brugeranmeldelser, når du skal købe elektronik – både når det gælder fysiske, men i særdeleshed online butikker. Handler du brugte varer privat, eksempelvis på Den Blå Avis, er der ingen garanti for produktets stand – eller om du køber hælervarer uden at vide det. Så verificer så vidt muligt sælgerens identitet, bed om at mødes fysisk og bed om at se billed-id.

Hold øje med garantien. Brugthandel hos en virksomhed sikrer forbrugeren efter købeloven med seks måneders garanti og efterfølgende 18 måneders reklamationsret. Hos blandt andet Greenmind er der endda udvidet garanti på tre år, hvilket betyder, at forbrugeren faktisk er bedre sikret ved køb af brugt end ved køb af nyt. Opstår der fejl, er du altså lige så godt sikret ved brugtkøb, som var telefonen spritny. Handler du brugt privat, er der ingen garanti.

Pas på med at købe for billigt. Selvom privathandel kan være billigt, kan det også være for billigt. Medmindre der laves en aftale med sælger om, at salget kan gå om, hvis produktet ikke lever op til lovet stand, er der ingen sikkerhed. Ved en forhandler har telefonen været forbi en professionel tekniker, så den lever op til moderne standarder.

Hvor kan mobilen indleveres ved reparationer? Din brugtforhandler er også der, du får repareret mobilen, hvis der opstår problemer inden for garantien. Overvej hvor vigtigt det er at have adgang til en fysisk butik nær dig, eller om det er okay at skulle sende produktet til reparation.

Kommentarer